Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Νίκος Σαραγούδας


Εκλεκτός - μοναδικός εκτελεστής-ερμηνευτής της δημοτικής και της λαϊκής μουσικής, με καταγωγή από την Καρυστία. Δεξιοτέχνης στο ούτι και τραγουδιστής-τραγουδοποιός. Έχει μετάσχει στην ηχογράφηση (το λιγότερο) 3.000 τραγουδιών! Πρωτοεμφανίστηκε το 1954 σε ένα γάμο δίπλα στον Παπασιδέρη, που τον πήρε μαζί του σε γάμους και πανηγύρια. Πρωτοδισκογράφησε ως τραγουδιστής το 1966. Ώς τότε, είχε τραγουδήσει στη Ραδιοφωνία (σε «ζωντανή» εκπομπή) το «Πουλιά μου διαβατάρικα» και ένα συρτό του Παπασιδέρη. 
Κατόπιν μελέτησε ούτι μόνος του για πολλά χρόνια «εν κρυπτώ» (το πρωτόπιασε στα χέρια του το 1968-69, αγοράζοντας όργανο από τον μπαρμπα-Γιάννη Σούλη) ενώ παράλληλα συναναστράφηκε πολλούς δεξιοτέχνες από την Ανατολή (Μουσταφά, Σαφέτ, κ.ά.).
 Έτσι χορδίζει το ούτι κατά τον παραδοσιακό τρόπο (Re, La, mi, si, la΄, mi΄΄) και θεωρείται ειδικός στα ταξίμια (πήγε πολλές φορές στην Τουρκία, με πρώτο ταξίδι το 1969-70). 
Εργάστηκε σε ονομαστά Κέντρα του δημοτικού και λαϊκού Χώρου («Ελληνικό Γλέντι», «Κάβουρας», «Ζούγκλα» --με τον Ζάχο, «Σκαφίδας», «Πετροκότσυφας», «Ιτιά», «Σουίτα», «Νεράιδα» (της Αθήνας), «Όμορφη Νύχτα», «Νέα Αθηναία», κ.ο.κ. Αλλά και σε μικρές αίθουσες (λόγω ηχητικής ιδιομορφίας του οργάνου του): «Ραβάναστρον», κ.λπ. Πρωτοδισκογράφησε ως ουτίστας με τον "Κόραξ (Ελληνικό Συγκρότημα)|Γ. Κόρο" και έχει συνεργαστεί και με τον Χριστόδουλο Χάλαρη. Η γυναίκα του Γιασεμή Κανταρτζόγλου-Σαραγούδα (παντρεύτηκαν το 1959) είναι κι εκείνη τραγουδίστρια.

ΛΕΣ;

Λες ε ;