Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Καρότο:



 το «υπερόπλο» της υγείας



Τα καρότα εκτός από υπέροχη φυτική «λιχουδιά» με ελάχιστη θερμιδική αξία, είναι μία τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη και ευεργετική για την καθολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού
Το καρότο αποτελείται από θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Β και C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο,  θείο,  ιώδιο,  μαγνήσιο,  χαλκό,  μαγγάνιο,  λεκιθίνη.
Ποιές όμως είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του καρότου;
Προφυλάσσει τις αρτηρίες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις μολύνσεις.
Σύμφωνα με έρευνες η συστηματική κατανάλωση ενός καρότου την ημέρα μειώνει σημαντικά  τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.
Η περιεκτικότητα σε β-καροτένιο ενός μεσαίου καρότου περιορίζει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα ακόμη και σε πρώην συστηματικούς καπνιστές. Έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων και ιδιαίτερα αυτών στους πνεύμονες και στο πάγκρεας που οφείλονται στο κάπνισμα.
Το μαγείρεμα δεν αλλοιώνει τη δράση του β-καροτένιου αντίθετα το ελαφρύ βράσιμο βοηθά την ευκολότερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Ελαττώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων των ματιών όπως καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Αποτελεί θαυμάσια δυναμωτική αγωγή για όσους αισθάνονται αδύναμοι και καταβεβλημένοι, υποφέρουν από στρες και αναρρώνουν από ασθένεια.
Βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να χτίσουν ένα γερό οργανισμό με υγιείς ιστούς και όμορφο δέρμα.
Ρυθμίζει τη δραστηριότητα των εντέρων και προάγει την ομαλή τους λειτουργία καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.
Οι διουρητικές ιδιότητες του καρότου ανακουφίζουν από την κατακράτηση υγρών και την κυστίτιδα.
Βοηθάει στις περιπτώσεις αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας.
Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τις εκφυλιστικές παθήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την καρδιά και το κυκλοφορικό.

ΛΕΣ;

Λες ε ;