Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

"Πόντος. Άνεμος ευδαιμονίας-θύελλα οδύνης"


6 ΦΕΒ 2020

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στις 19.00, παρουσιάζουμε στον «Πειραϊκό Σύνδεσμο» (Καραϊσκου 104, Πειραιάς) το νέο βιβλίο της Αντιγόνης Καμπέρου, που εδόθηκε από τις

εκδόσεις «Ινφογνώμων». Το νέο αυτό βιβλίο της Αντ. Καμπέρου ήρθε να προστεθεί στη σειρά των λογοτεχνικών έργων που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες από τον ελληνισμό της Ανατολής και από τη δεκαετία του ’90 διεκδικούν ένα σημαντικό χώρο στην εκδοτική δραστηριότητα του τόπου μας.
Στο βιβλίο «Πόντος. Άνεμος ευδαιμονίας-θύελλα οδύνης», η Καμπέρου βασίζεται στην αληθινή οικογενειακή ιστορία των προγόνων της και με έναν γλαφυρό τρόπο ανασυνθέτει την ιστορική τους εμπειρία. Ήρωές της οι δύο γονείς της μητέρας της. Ο Γιώργος Θαλασσινός από το ελληνόφωνο Κατήκιοϊ, προάστιο της Σαμψούντας και η Αντιγόνη Τουζτσόγλου από το ελληνικό τουρκόφωνο χωριό Χατζήκιοϊ της Νεοκαισάρειας και μαθήτρια στο Κολλέγιο Ανατόλια της Μερζιφούντας. Και οι δύο βίωσαν με οδυνηρό τρόπο τις εθνικές εκκαθαρίσεις των Νεότουρκων και των Κεμαλικών στη συνέχεια. Ο Γιώργος Θαλασσινός θα εκτοπιστεί στα εσωτερικό το χειμώνα του 1916-17 και δεί το ξεκλήρισμα των Αμισινών. Η δε Αντιγόνη θα ζήσει την τρομοκρατία της περιόδου 1914-1916, την εκτέλεση του 15χρονου αδελφού της Ισαάκ από τους Νεότουρκους αλλά και όλο το δράμα που δημιούργησε στον δυτικό Πόντο η παρουσία του Μουσταφά Κεμάλ μετά τον Μάιο του 1919.

Με την πλήρη γνώση που έχει η συγγραφέας για το ιστορικό πλαίσιο και τις πρόσφατες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, τη λογοτεχνική της δεξιότητα και τις πολύτιμες πληροφορίες που διέσωσε από την οικογενειακή ιστορία καταθέτει στον αναγνώστη ένα βιβλίο που αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο διαλόγου με το ίδιο το παρελθόν. Στο ενσυναισθητικό αλλά συγχρόνως εξεταστικό και κριτικό βλέμμα της στρέφει την ιστορία στην αναζήτηση νέων δεδομένων που κομίζει η μνήμη, διερευνώντας επισταμένως το παρελθόν, γεφυρώνοντας υποδειγματικά τη μνήμη με την ιστορία….

https://kars1918.wordpress.com/2020/02/06/ntigoni-kamperou/ 

ΛΕΣ;

Λες ε ;